Päätös
Kiinteistölautakunta päätti, että kiinteistöstä järjestetään tarjouskilpailu, jonka arviointikriteereissä painotetaan hinnan ohella käyttötarkoituksen yleishyödyllisyyttä.
Samalla lautakunta päätti, että kiinteistövirasto selvittää, kuinka yleensä vanhojen puuhuviloiden yhteydessä olisi tarkoituksenmukaista linjata viemäröintivelvoitteista niin, ettei liian jäykkä ohjeistus johda epätarkoituksenmukaisen kalliisiin ratkaisuihin tai kiinteistöomaisuuden tuhoutumiseen korjausvarojen puutteessa. Tarvittaessa kiinteistöviraston tulee neuvotella asioista myös muiden virastojen kanssa siten, että kaupungin kokonaisedun kannalta paras ratkaisu löydetään
Markku Metsäranta: Muutan esitystäni seuraavasti: Päätösehdotus muutetaan kuulumaan seuraavasti: Kiinteistölautakunta päättää, että kiinteistöstä järjestetään tarjouskilpailu, jonka arviointikriteereissä painotetaan hinnan ohella käyttötarkoituksen yleishyödyllisyyttä.
Samalla lautakunta päättää, että kiinteistövirasto selvittää, kuinka yleensä vanhojen puuhuviloiden yhteydessä olisi tarkoituksenmukaista linjata viemäröintivelvoitteista niin, ettei liian jäykkä ohjeistus johda epätarkoituksenmukaisen kalliisiin ratkaisuihin tai kiinteistöomaisuuden tuhoutumiseen korjausvarojen puutteessa. Tarvittaessa kiinteistöviraston tulee neuvotella asioista myös muiden virastojen kanssa siten, että kaupungin kokonaisedun kannalta paras ratkaisu löydetään
Esittelijä
Asian ottaminen ylemmän toimielimen käsiteltäväksi
Kuntalain 51 §:n mukaan kunnan ylempi toimielin tai viranhaltija voi ottaa alemman toimielimen tai viranomaisen päätöksen käsiteltäväkseen (ns. otto-oikeus). Päätöksen lautakunnan käsiteltäväksi ottamisesta voi tehdä lautakunta, lautakunnan jaosto sille siirretyn toimivallan rajoissa, lautakunnan puheenjohtaja tai kunnan viranhaltija, jolle on annettu tämä oikeus kunnan johtosäännössä.
Asia on kuntalain 51 §:n 4 momentin mukaan otettava ylemmän toimielimen käsiteltäväksi viimeistään sen ajan kuluessa, jossa lain 89 §:ssä tarkoitettu oikaisuvaatimus päätöksestä on tehtävä. Oikaisuvaatimusaika on 14 päivää päätöksen tiedoksisaannista (KuntaL 93 §).
Tilakeskuksen päällikön päätös (39 §) oli tehty 24.6.2014, ja kiinteistölautakunta on päättänyt käyttää lautakunnan otto-oikeutta kiinteistöviraston tilakeskuksen päällikön päätökseen 26.6.2014 (398 §). Päätös otto-oikeuden käyttämisestä on näin ollen tehty kuntalain mukaisessa määräajassa, ja päätöksen on tehnyt kuntalain 51 §:ssä tarkoitettu toimija.
Perustelut päätösehdotukselle
Herttoniemen Fastholmassa sijaitsevien rakennusten purkamiselle on myönnetty purkulupa 25.11.2011 (410 §).
Viranhaltijan päätöksessä todettiin perusteluina seuraavaa:
”Fastholma ja siihen liittyvät rakennukset ovat huonokuntoisia, osa erittäin huonokuntoisia ja osa rakennuksista on jo osin romahtanut. Korjausarvio on noin 300 000 euroa.
- -
Kaupunginmuseo on todennut, että tarvittavien korjausten jälkeen rakennus olisi käytännössä uudisrakennus, eikä se vastusta purkua.
Rakennuksen sijainti vähän liikutussa puiston osassa on johtanut toistuviin ilkivallantekoihin ja sitä myötä kuluihin kaupungille. Lisäksi suuren talousrakennuksen romahtanut osa/seinä houkuttaa nuorisoa ja on erittäin vaarallisessa kunnossa. Jos purkua ei suoriteta, kyseinen rakennus vaatii välittömiä ja mittavia ja kalliita toimenpiteitä, jotta kukaan ei loukkaannu puisto-alueella.
Purkamisesta on pyydetty tarjous Staralta. Purku-urakan kattohinta on 74 500 euroa alv. 0 %.”
Edellä mainittujen perusteluiden lisäksi esittelijä toteaa seuraavaa:
Kohteen vuokraamisesta ja ostamisesta on oltu kiinnostuneita, joten tilakeskus on vuosien 2012 - 2013 aikana neuvotellut mahdollisuudesta myydä tai vuokrata kohde. Hyväksyttävissä olevaa ratkaisua ei kuitenkaan ole löydetty.
Rakennus on vapautunut vuonna 2011 pitkäaikaisesta vuokrauksesta. Rakennuksen tekninen kunto on heikko ja sitä ei ole liitetty vesi- ja viemäriverkostoon. Kulku rakennukselle tapahtuu lumenkaato- ja risujen läjitysalueen läpi pääosin Helsingin seurakuntayhtymän omistamien maiden kautta. Rakennuksen lähellä oleva, tällä hetkellä suljettu kaivo on niin ikään seurakuntayhtymän mailla. Päärakennuksen lisäksi rakennuskokonaisuuteen kuuluu kolme vaatimatonta talousrakennusta, jotka kaikki ovat erittäin heikossa, jopa vaarallisessa kunnossa. Tilakeskus ei voi taata nykykunnossa oleviin rakennuksiin mahdollisesti murtautuvien henkilöiden turvallisuutta.
Tilakeskuksella ei ole mahdollisuuksia eikä perusteita päätöksessä esitetyn noin 300 000 euron suuruisen peruskorjauksen toteuttamiseen, koska kaupungilla ei ole omaa käyttöä rakennukselle.
Kohteen vuokraamisesta nykyisessä kunnossa kaupungille mahdollisesti seuraavat vastuut ylittävät moninkertaisesti odotettavissa olevat tulot. Myytäessä kohde ovat arvioitu myyntitulo ja maanvuokratulo vaatimattomia suhteessa keskellä virkistysaluetta sijaitsevan rakennuksen mahdollisesti kaupungille aiheuttamiin kustannuksiin ottaen huomioon kulkuyhteyksien ja vesihuollon järjestäminen.
Kaupungilla ei ole omaa käyttötarvetta rakennukselle, eikä sen myyminen ole kaupungille kokonaistaloudellisesti kannattavaa. Virkistysalueelta myytävä rakennuspaikka rajoittaisi alueen yleistä käyttöä.