Päätös
Kaupunginhallitus päätti antaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle vesilupahakemuksesta rakentaa Vuosaaren raittisilta Vartiokylänlahden yli seuraavan lausunnon:
Kaupunginhallitus toteaa, että Helsingin kaupungin ympäristölautakunta on 5.4.2016 antanut Etelä-Suomen aluehallintovirastolle lausunnon. Kaupunginhallitus viittaa ympäristölautakunnan lausuntoon ja toteaa puoltavansa hakemusta.
Esittelijä
Lausuntopyyntö
Etelä-Suomen aluehallintovirasto pyytää Helsingin kaupungin ja kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen lausuntoa kaupungin hakemuksesta rakentaa Vuosaaren raittisilta Vartiokylänlahden yli. Lausuntoa on pyydetty 7.4.2016 mennessä. Lausunnon antamiselle varattua määräaikaa on pidennetty 3.5.2016 asti.
Hakemuksen pääasiallinen sisältö
Helsingin kaupungin rakennusvirasto hakee Etelä-Suomen aluehallintovirastolta vesilain mukaista lupaa Vuosaaren raittisillan rakentamiselle Vartiokylänlahden yli sekä valmistelulupaa. Hankkeessa toteutetaan uusi jalankulun ja pyöräilyn silta nykyisen Vuosaaren sillan ja metrosillan väliin Puotilan ja Vuosaaren kaupunginosien välille. Samalla hakemuksella haetaan lupaa sillan rakentamisen takia tehtävälle ruoppaukselle ja ruoppauksen meriläjitykselle. Lupahakemuksen yhteydessä haetaan myös lupaa ryhtyä hankkeen toteuttamista valmisteleviin toimenpiteisiin ennen lupapäätöksen lainvoimaiseksi tuloa.
Nykytilanteessa moottoriajoneuvot ja kevyt liikenne ylittävät Vartiokylänlahden Vuosaaren siltaa pitkin. Sillan autokaistojen leveydet eivät täytä Helsingin kaupungin liikennesuunnitteluosaston pääkadun mitoitusohjeita. Myös sillan etelä- ja pohjoispuolella olevat kevyenliikenteenväylät ovat kapeita. Sillan leventäminen vastaamaan kaistaleveysvaatimuksia on todettu liian kalliiksi toteuttaa. Uuden kevyenliikenteen sillan rakentaminen ja samanaikaisesti tapahtuva Vuosaaren sillan peruskorjaus on todettu kustannustehokkaimmaksi vaihtoehdoksi.
Suunnitellun raittisillan pituus on 416 metriä ja leveys noin 6,5 m. Sillan pystygeometria noudattelee nykyisen Vuosaaren katusillan pystygeometriaa ja uuden sillan kannen alapinta on koko matkaltaan samassa tasossa tai ylempänä kuin nykyisen katusillan alapinta. Sillan maatuet tulevat luultavasti olemaan paaluperustukselliset ja välituet porattavat suuriläpimittaiset teräspaalut.
Sillan rakentaminen edellyttää ruoppausta tukilinjojen kohdalta. Ruoppaaminen tehdään erikseen kunkin tuen kohdalla. Ruopattavan massan määräarvio on 765 m³. Raittisillan alueen sedimenteissä on todettu korkeimmillaan tasolle 1B sijoittuvia haitta-ainepitoisuuksia mm. kuparin, PCB:n ja trifetyylitinan osalta. Ruopatessa haitta-ainepitoisuudeltaan tason 1B ylittäviä sedimenttejä, on työnaikaiseen kiintoaineksen leviämisen rajoittamiseen kiinnitettävä erityistä huomiota. Koska ruoppaustyö tehdään erikseen kunkin tuen kohdalla ja kerrallaan ruopattavan sedimentin määrä jää pieneksi, myös kiintoaineksen leviämisen arvioidaan olevan vähäistä ja erityisiä leviämisen estotoimia ei tarvita.
Ruoppausmassojen läjityspaikka valitaan lähempänä töiden aloitusajankohtaa. Koska ruopattava aines ei ole eroosioherkkää, voidaan haitta-ainepitoisuudeltaan tason 1B ylittävät ruoppausmassat sijoittaa vaihtoehtoisesti joko Vuosaaren, Mustakuvun, Lokkiluodon tai Koirasaarenluotojen läjitysalueille (kahteen viimeksi mainittuun vain, jos läjitysalueiden lupapäätökset ovat saaneet lainvoiman).
Vartiokylänlahdella kutee toukokuussa kuha, ahven ja särkikalat sekä lokakuussa saaristokutuinen siika. Alueella harjoitetaan paljon virkistyskalastusta, mutta ammattikalastusta vain satunnaisesti. Vartiokylänlahden pohjaeläimistöön kuuluvat mm. harvasukamadot, surviaissääsken toukat, liejusimpukat sekä sillan eteläpuolen näytteenottopisteessä mm. vaeltajakotilo ja raakkuäyriäinen.
Hankealue ei sijaitse rauhoitetulla alueella: lähin Natura-alue (Kallahden harju-, niitty- ja vesialue FI010063) sijaitsee noin 1,3 km kaakkoon rakentamisalueesta. Alue sijaitsee tärkeäksi luokitellulla lepakkoalueella (arvoluokka II) ja alueella on todennäköisesti useita lepakkokolonioita ja alue tarjoaa lepakoille saalistuspaikkoja. Vartiokylänlahden rantaympäristössä on lisäksi useita linnustollisesti arvokkaita kohteita.
Vuosaaren sillan pohjoispuolella sijaitsevat Puotilan ja Rastilan uimarannat sekä Rastilan talviuintipaikka.
Sillan tukilinjojen kohdalla tehtävien ruoppausten seurauksena veteen sekoittuu sedimenttiä, joka aiheuttaa veden hetkellistä samentumista ja voi hieman nostaa veden ravinnepitoisuuksia ruoppausalueen välittömässä läheisyydessä. Veteen sekoittunut hienoaines sedimentoituu osittain ruoppausalueen ulkopuolelle, vähäisestä määrästä johtuen kuitenkin pääasiassa lähelle ruoppausaluetta. Koska on oletettavaa, että myös ruoppausalueen ulkopuoliset sedimentit ovat haitta-ainekoostumukseltaan samantyyppisiä ruoppausalueen sedimenttien kanssa, ei ruoppauksesta ympäristöön leviävän vähäisen kiintoainesmäärän arvioida lisäävän ympäröivien sedimenttien haitta-ainepitoisuutta. Alueella olevat pohjaeläimet ovat yleisiä ja tyypillisiä lajeja, joihin ruoppauksella ei arvioida olevan merkittävää vaikutusta.
Hankkeella ei arvioida olevan vaikutusta alueen kalastoon. Koska ruoppauksia tehdään vain pieni alue kerrallaan ja veden samentuminen rajoittuu ruoppausalueen läheisyyteen, arvioidaan vaikutukset myös kalojen kutuun vähäisiksi. Veden ajoittainen samentuminen arvioidaan niin vähäiseksi, ettei hankkeella arvioida olevan haittaa läheisten uimarantojen käytölle.
Rakentamisen vaikutusten vesiympäristöön on arvioitu olevan lyhytaikaisia ja vähäisiä, jolloin rakentamisen aikaisen, työmaalla tapahtuvan tarkkailun lisäksi ei tarvita erillistä tarkkailua. Ruoppauksen aikaista veden samentumista seurataan silmämääräisesti päivittäin.
Saadut lausunnot
Esittelijä toteaa, että asiassa on saatu ympäristölautakunnan lausunto. Ympäristölautakunta puoltaa yksimielisesti hakemusta ja toteaa lausunnossaan, että lupamääräyksissä tulee ottaa huomioon, että veden samentumista aiheuttavia työvaiheita ei tule tehdä kalojen kutuaikana touko-kesäkuussa. Sillan rakentamistöiden vaatimat rakenteet eivät saa vaikeuttaa kalojen kulkua Vartiokylänlahdelle ja sieltä pois. Lisäksi on suositeltavaa, että ruoppaus ja muut vedensamentumisvaaraa tehtävät toimenpiteet suoritettaisiin uimakauden 1.6.-31.8. ulkopuolella, jotta haitat rantojen virkistyskäytölle jäävät mahdollisimman vähäisiksi.
Kaupunkisuunnitteluvirasto ja kiinteistövirasto ovat ilmoittaneet, ettei niillä ole lausuttavaa hakemuksesta.
Esittelijän kannanotto
Esittelijä viittaa ympäristölautakunnan lausuntoon ja esittää hakemusta puollettavaksi.